vetrinarkliniken_birsta_loggo

Vaccination för hund och katt

Regelbundna vaccinationer är ett av de viktigaste sätten att säkerställa att ditt husdjur håller sig friskt och skyddat från olika sjukdomar. Vaccin hjälper till att förebygga allvarliga och ibland livshotande sjukdomar, inklusive rabies, parvovirus, och kattsnuva. På vår veterinärklinik är vi engagerade i att erbjuda de bästa vaccinationsprogrammen för både hundar och katter.

Tre hundar som ska få vaccin

Därför är det viktigt att vaccinera ditt husdjur

Vaccinationer är en kritisk del av djurhälsovård av flera skäl. För det första hjälper de till att förhindra spridningen av farliga sjukdomar som kan vara smittsamma för både djur och människor. Genom att vaccinera ditt husdjur hjälper du till att upprätthålla en hälsosam population av djur i samhället.

För det andra skyddar vaccinationer ditt husdjur från allvarliga sjukdomar som kan vara mycket smärtsamma och kostsamma att behandla. Vaccin hjälper immunsystemet att utveckla antikroppar mot specifika patogener, vilket gör att kroppen kan bekämpa infektioner mer effektivt om den utsätts för sjukdomen senare.

Hur fungerar vaccinationer?

Vaccinationer fungerar genom att introducera en svag eller dödad form av sjukdomsorsaken i djurets kropp. Detta utlöser immunsystemet att producera antikroppar som är specifika för den patogenen. Om djuret senare blir exponerat för den riktiga sjukdomen kommer dess immunsystem att vara väl förberett och redo att bekämpa infektionen. Detta är anledningen till att regelbundna påfyllningar av vaccinationer är så viktiga för att bibehålla ett starkt immunförsvar hos ditt husdjur.

Viktigt att veta vid vaccination av hund och katt

När du väljer att vaccinera ditt husdjur finns det några viktiga faktorer att tänka på:

Regelbundna vaccinationer:

Vaccinationer är inte en engångshändelse. Ditt husdjur behöver regelbundna påfyllningsvaccinationer för att bibehålla sitt skydd. Våra veterinärer kommer att skapa en skräddarsydd vaccinationsplan för ditt husdjur, så se till att följa den noggrant.

Biverkningar från vaccin:

Efter en vaccination kan vissa husdjur uppleva milda biverkningar som trötthet eller ömhet vid injektionsstället. Detta är normalt och går oftast över inom några dagar. Om du märker allvarligare biverkningar som kräkning, diarré, svullnad i ansiktet eller medvetslöshet, kontakta vår klinik omdelebart för råd och eventuell medicinsk vård.

Vaccin skyddar din familj:

Vissa djursjukdomar kan smitta människor, särskilt barn, äldre och personer med nedsatt immunförsvar. Genom att vaccinera ditt husdjur minskar du risken för att dessa sjukdomar sprids till människor.

Katt som blir vaccinerad

Grundvaccin för hund och katt

Grundvaccinering ges för att bygga upp ditt husdjurs immunitet mot specifika sjukdomar. Dessa vaccinationer är särskilt viktiga för att skydda ditt husdjurs hälsa och välbefinnande.

För hundar och katter inkluderar grundvaccinationer vanligtvis vaccinationer mot sjukdomar som valpsjuka, parvovirus, kattsnuva och kattsjukdom. Grundvaccineringen utgör grunden för skydd mot smittsamma sjukdomar och vanligtvis administreras den under djurets tidiga levnadsår.

Efter den initiala grundvaccineringen behöver ditt husdjur regelbundna uppdateringar, kända som booster-vaccinationer, för att bibehålla sitt skydd över tid. Genom grundvaccinering och uppföljande booster-vaccinationer kan vi säkerställa att våra husdjur är skyddade mot allvarliga sjukdomar och kan leva ett friskt och glatt liv. Det är viktigt att samråda med en veterinär för att skapa en individuell vaccinationsplan som tar hänsyn till ditt djurs specifika behov och livsstil.

Vaccin för hund

Vaccinering ger skydd mot allvarliga sjukdomar och är en viktig del av din hunds hälsa. Vi erbjuder ett brett utbud av vacciner för att skydda din fyrbenta familjemedlem. För hundar erbjuder vi vaccinationer som inkluderar:

Nobivac Rabies:
Rabiesvaccin: Rabies är en dödlig sjukdom som kan smitta både hundar och människor. Nobivac Rabies vaccin är viktigt för att förebygga rabies och undvika smitta till människor och andra djur.

Nobivac DHPPi:
Detta vaccin skyddar mot flera vanliga sjukdomar; parvovirus, valpsjuka, hepatit och kennelhosta.

Nobivac Pi:
Skyddar mot parainfluensa, en annan vanlig luftvägssjukdom hos hundar.

Eurican Herpes:
Ett vaccin som är viktigt för att förhindra herpesvirusinfektioner hos hundar.

Nobivac L4 och Nobivac KC:
Dessa vacciner är beställningsvaror och används vid behov. Kontakta oss gärna på 060-7501470 så beställer vi dem åt dig!

Vaccin för katt

Det är även viktigt för katter att vaccinera sig för att undvika allvarliga hälsoproblem. Genom att vaccinera din katt ger du den en stark försvarsbarriär mot potentiellt farliga patogener och minskar risken för sjukdomsutbrott och spridning. För katter erbjuder vi följande vaccinationsalternativ:

Nobivac Tricat:
Ett vaccin som skyddar mot tre vanliga kattpatogener: kattsnuva, kattpest och kattkalici.

Nobivac Ducat:
Ett kombinationsvaccin som ger skydd mot kattsnuva (orsakad av felint herpesvirus) och kattens calicivirusinfektion.

Nobivac Rabies:
Viktigt för att förebygga rabies även hos katter.

Vi säkerställer ditt husdjurs välmående

På Veterinärkliniken Birsta prioriterar vi ditt husdjurs hälsa. Våra erfarna veterinärer och kunniga personal erbjuder de bästa vaccinationsprogrammen. Tänk på att alla patienter kan reagera på vaccinationen, även om de aldrig fått en reaktion tidigare. Vanliga symtom är trötthet och hängighet, men vid allergisk reaktion behövs observation och eventuell medicinering. Tecken på allergi inkluderar kräkning, diarré, ansiktssvullnad och medvetslöshet. Håll dig gärna i närområdet en halvtimme efter vaccinationen. Kontakta oss idag för att boka tid.

Boka din tid

Observera att tid samt datum som anges nedan är önskade tider & datum. Vi återkommer till dig per mail för att bekräfta din bokning.

Vill du se vår prislista? Klicka här!

Telefon

060-750 14 70

Öppettider

Mån-fre: 08.00 - 17.00

Frågor om vaccination

Vaccinationer är avgörande för att skydda ditt husdjur från allvarliga sjukdomar och för att förhindra smittspridning i samhället. De hjälper till att upprätthålla din djurs hälsa och välbefinnande.

Hur ofta du behöver vaccinera ditt husdjur varierar beroende på vaccin och individuell hälsa. Våra veterinärer kan skapa en skräddarsydd vaccinationsplan för ditt husdjur.

Hos oss inkluderar vaccinen för hundar skydd mot sjukdomar som rabies, parvovirus, hepatit och kennelhosta. Våra vaccin för katter ger skydd mot kattsnuva, kattpest, calicivirusinfektion och rabies.

Priset för vaccination kan variera beroende på vilket vaccin ditt husdjur behöver. Kontakta oss för information om priser.

Om du har missat en vaccination kan vi hjälpa dig att ta igen missade doser och skapa en skräddarsydd vaccinationsplan som passar din situation.