vetrinarkliniken_birsta_loggo

Tandvård hund & katt

Regelbunden tandvård är inte bara viktigt för oss människor utan också för våra husdjur. På samma sätt som människor kan hundar och katter utveckla tandsten, plack och andra tandproblem om deras tänder inte sköts ordentligt.

Vanliga tandproblem hos hundar och katter inkluderar tandsten, gingivit (tandköttsinflammation), och frakturer. Om dessa problem inte behandlas kan de leda till smärta, obehag och förlust av tänder.

Dålig munhälsa hos djur kan även påverka deras allmänna välmående på flera sätt. Infektioner i munnen kan även sprida sig till andra delar av kroppen och orsaka allvarligare hälsoproblem. Därför är det viktigt att man regelbundet kontrollerar sitt husdjurs tänder och tandkött och söker professionell tandvård när det behövs.

Hund som får tänderna borstade för att motverka tandutdragning

Våra tjänster

Vi erbjuder allt från grundläggande professionell tandrengöring, inklusive effektiv tandstensborttagning, till mer avancerade ingrepp som mjölktandsextraktioner när det behövs. För att garantera ditt djurs säkerhet och välbefinnande under tandvårdsprocedurer använder vi inhalationsnarkos. Detta är en säker och effektiv metod som minimerar risken för att din hund eller katt ska andas in eventuella bakterier och partiklar som kan frigöras under tandrengöringen.

Tandröntgen

För en heltäckande bedömning av din hund eller katts tandhälsa erbjuder vi även tandröntgen. Genom tandröntgen får vi en detaljerad och noggrann överblick över tändernas tillstånd. Det finns flera situationer där röntgen är avgörande, inklusive vid tandfrakturer, kvarvarande mjölktänder, tandresorption (känt som FORL), tandlossning (parodontit), bettfel, saknade tänder och tandköttsinflammation. Genom att använda tandröntgen kan vi identifiera och behandla dessa problem i ett tidigt skede, vilket minimerar obehag för ditt husdjur.

Professionell tandrengöring

På Veterinärkliniken Birsta erbjuder vi högkvalitativ professionell tandrengöring för dina husdjur. Vi hjälper dig med ditt husdjurs munhälsa och förebygger eventuella tandproblem. Vår professionella tandrengöring (PTR) är en noga utförd behandling där vi avlägsnar tandsten och plack från ditt djurs tänder och tandköttskant. Vi använder avancerad utrustning för att säkerställa att ditt husdjurs tänder blir helt rena och fria från beläggningar. För att säkerställa ditt djurs komfort och säkerhet utför vi alla tandbehandlingar under narkos. Innan narkosen administreras, genomför vår erfarna personal en grundlig riskbedömning.

Katt som får tandvård för att motverka tandutdragning

Tecken på att ditt husdjur behöver professionell tandvård

Att avgöra om ditt husdjur behöver professionell tandvård kan vara avgörande för dess hälsa och välbefinnande. Här är några tecken och indikationer att vara uppmärksam på:

  • Dålig andedräkt – En obehaglig lukt från din hunds eller katts mun kan vara ett tidigt tecken på tandproblem, inklusive tandsten och tandköttsinfektioner.
  • Ökad salivproduktion – Om du märker att ditt husdjur saliverar mer än vanligt eller har mycket saliv runt munnen kan det vara ett tecken på tandproblem.
  • Svårigheter att äta – Om ditt husdjur visar motvilja mot att äta eller tuggar på ena sidan av munnen kan det vara ett tecken på smärta i samband med tandproblem.
  • Blodig tandborstning – Om du märker blod på tandborsten efter att ha borstat ditt husdjurs tänder kan det tyda på tandköttsproblem.
  • Förändringar i ätbeteende – Om ditt husdjur plötsligt ändrar sitt ätbeteende, till exempel minskar sin aptit eller inte tuggar sin mat ordentligt, kan det vara ett tecken på tandproblem.
  • Synliga tandproblem – Inspektera ditt husdjurs tänder regelbundet. Om du ser missfärgade tänder, tandsten eller tandlossning, bör du kontakta en veterinär för vidare bedömning.
  • Ökad retning av munnen – Om ditt husdjur gnider eller river vid sin mun med tassen eller mot möbler kan det vara ett tecken på obehag i samband med tandvärk.
  • Minskad aktivitet – Om ditt husdjur blir mindre aktiv än vanligt, kan det vara på grund av smärta i samband med tandproblem.

Om du observerar något av dessa tecken är det bäst att konsultera en veterinär. En professionell veterinär kan genomföra en noggrann undersökning av din hunds eller katts mun och avgöra om tandvård är nödvändigt. Ibland kan tidig upptäckt och förebyggande åtgärder minska behovet av omfattande tandvård och bidra till ett friskare och mer bekvämt liv för ditt husdjur.

Förebygg tandproblem hos ditt husdjur

Daglig tandborstning är den mest effektiva metoden för att förebygga plack och tandsten hos ditt husdjur. Använd en mjuk tandborste speciellt utformad för husdjur och tandkräm utan fluor. Om du behöver råd om val av tandborste eller tandvårdsprodukter, är du välkommen att kontakta oss för vägledning. Regelbunden användning av rätt tandvårdsprodukter är avgörande för att upprätthålla god munhälsa.

Trots vikten av tandborstning, är det svårt att bedöma ett djurs tandhälsa enbart baserat på deras matvanor, eftersom de kan fortsätta att äta trots smärta. Därför rekommenderar vi årliga tandvårdskontroller för att säkerställa optimal munhälsa hos din hund eller katt.

Boka en tandundersökning hos Veterinärkliniken Birsta

För att säkerställa att din hund eller katts tandhälsa är i toppskick rekommenderar vi att du bokar en professionell tandundersökning hos oss på Veterinärkliniken Birsta. Vårt team av erfarna veterinärer och legitimerade djursjukskötare är specialiserade på tandvård och kommer att se till att ditt husdjurs tänder och tandkött blir noggrant utvärderade. Du kan enkelt boka tid online eller kontakta oss på telefonnummer: 060-750 14 70 eller e-post: info@veterinarklinikenbirsta.se.

Varmt välkommen till oss på Veterinärkliniken Birsta

Boka din tid

Observera att tid samt datum som anges nedan är önskade tider & datum. Vi återkommer till dig per mail för att bekräfta din bokning.

Vill du se vår prislista? Klicka här!

Telefon

060-750 14 70

Öppettider

Mån-fre: 08.00 - 17.00