vetrinarkliniken_birsta_loggo

Provtagning och labb

Vi strävar alltid efter att erbjuda den bästa vården och diagnostiken för ditt älskade husdjur. En viktig del av vår kliniks resurser och tjänster är vår labbavdelning. Veterinärkliniken Birsta är utrustad med toppmodern teknik och resurser för att säkerställa noggranna och pålitliga resultat. Vi är stolta över att kunna erbjuda våra patienter och deras ägare tillgång till en avancerad laboratoriemiljö som är utformad för att möta de högsta standarderna inom veterinärmedicin.

Hund tar progesteronprov

Typer av prover och analyser som vi utför

I vårt labb utför vi en bred variation av prover och analyser som är avgörande för att diagnostisera och övervaka ditt djurs hälsotillstånd. Vi utför bland annat blodprovsanalyser för att utvärdera blodparametrar, urinanalyser för njur- och urinvägsbedömning, samt cytologier från öron och hud för att upptäcka inflammatoriska eller infektionssjukdomar. Vi kan också utföra progesteronprov för avelsplanering direkt på kliniken, och meddelar provsvaret till dig inom några timmar. Med vår avancerade utrustning och kompetenta personal säkerställer vi snabb och pålitlig information om ditt djurs hälsotillstånd och kan vidta nödvändiga åtgärder vid behov.

Progesteronprov hund

Progesteron-prov är en ovärderlig resurs för ägare och uppfödare som strävar efter att förbättra avelsresultaten. Genom att mäta progesteronnivåerna i blodet kan man fastställa den bästa tiden för parning, vilket är avgörande för att maximera chanserna till en framgångsrik parning. På vår klinik erbjuder vi progesteron-prov med snabba resultat och hög noggrannhet, vilket ger ägare och uppfödare förtroendet att optimera sina avelsplaner och säkerställa välbefinnandet hos sina djur.

Urinprov hund

Vid urinvägsproblem på hund uppskattar vi om ni tar med ett urinprov till besöket. Vi önskar att ni lämnar in urinprovet cirka 15 minuter innan er bokade tid, för att vi ska ha möjlighet att hinna analysera urinprovet innan besöket börjar och därmed ha mer tid över till att undersöka hunden och ge er bästa möjliga hjälp. Urinprovet ska vara så färskt som möjligt, alltså taget så nära inpå besöket som det går, om du inte fått annan information vid tidsbokningen. Om du tar urinprovet någon/några timmar innan ska det stå i kylskåp fram tills besöket. Ett urinprov tar du lättast i en ordentligt diskad matlåda eller burk. Har du en tik som sitter lågt när hon kissar kan du använda en soppslev med långt skaft som du för in under tiken medan hon kissar, på så sätt brukar de inte känna sig lika störda och att du som djurägare blir för närgången. Urinprovet är viktigt för att vi ska kunna diagnostisera och behandla din hunds urinvägsproblem på bästa sätt.

Urinprov katt

Urinprov på katt kan vara betydligt mer besvärligt, men aldrig omöjligt!

Vi har urinprovs-kit som finns att köpa på kliniken. I kitet ingår en kattsand av små plastkulor, en pipett och ett urinprovsrör. När katten kissar på ”plastsanden” så sugs inte urinen upp, utan du kan vinkla kattlådan för att suga upp urinen med hjälp av pipetten och placera det i urinprovsröret. Skriv gärna djurets namn på röret samt vilken tid du tog provet. Urinprovet är avgörande för att övervaka kattens hälsa och diagnostisera problem.

Med urinprov kan man få information om urinvägar, njurar och kan identifiera sjukdomar som urinvägsinfektioner, diabetes eller urinsten. Rätt provtagning, som med vårt urinprovs-kit, säkerställer pålitliga resultat för att hjälpa din katts välmående. Viktigt att tänka på är att kattlådan är ordentligt städad innan du fyller på med plastsanden, samt om du har flera katter i hushållet så måste den sjuka katten vara den enda som har tillgång att gå på just den lådan.

Om man inte lyckas få med sig ett urinprov hemifrån så finns det andra tillvägagångssätt, vi hjälper dig då här på kliniken.

Avföringsprov hund och katt

Avföringsprov för både katter och hundar används för att diagnostisera och övervaka deras mag-tarmhälsa. Det innebär att man samlar in en liten mängd avföring från djuret för att sedan analysera den på laboratoriet. Denna typ av prov kan avslöja eventuella parasiter, bakterier eller andra sjukdomsorsakande organismer i djurets tarmar, vilket är viktigt för att kunna ge rätt behandling och vård. Det är ett vanligt förfarande inom veterinärmedicin för att säkerställa välbefinnandet hos både katter och hundar.

Prover för extern analys

Även om vi har en omfattande analyskapacitet på plats på kliniken, kan det i vissa fall vara nödvändigt att skicka prover för extern analys. Detta kan vara fallet om mer specialiserade tester krävs eller om det behövs ytterligare expertis för att tolka resultaten. Vi har ett nära samarbete med BioVet i Sollentuna som analyserar de flesta av våra cytologier, biopsier och vävnadsprover från nybildningar och tumörer. För att säkerställa att dina djurs prover hanteras på bästa möjliga sätt och att vi får de mest exakta resultaten för att stödja diagnos och behandling så ser vi alltid till att samarbeta med de företag som vi är trygga med. Vi tar alltid vårt ansvar för ditt djurs hälsa på största allvar och väljer den mest lämpliga analysmetoder baserat på ditt djurs individuella behov och tillstånd.

Boka din tid

Observera att tid samt datum som anges nedan är önskade tider & datum. Vi återkommer till dig per mail för att bekräfta din bokning.

Vill du se vår prislista? Klicka här!

Telefon

060-750 14 70

Öppettider

Mån-fre: 08.00 - 17.00

Vanliga frågor om provtagning

När du ska ta urinprov på din hund är det viktigt att du använder en ordentligt rengjord behållare, till exempel en burk eller en matlåda. Försök att ta provet så nära besöket som möjligt, om du inte fått annan information vid tidsbokningen. Har du en tik som sitter lågt när hon kissar kan du använda en soppslev med långt skaft som du för in under tiken medan hon kissar, på så sätt brukar de inte känna sig störda. Det är sedan viktigt att du märker behållaren med hundens namn och vilken tid du tog urinprovet. Ta sedan med provet till veterinären för analys.

Att ta ett urinprov på ditt husdjur är viktigt eftersom det kan ge veterinären värdefull information om urinvägar, njurar och olika hälsotillstånd. Urinprovet hjälper till att diagnostisera och övervaka problem som urinvägsinfektioner, diabetes eller urinsten.

Vi erbjuder en mängd olika prover och analyser, inklusive bland annat blodprovsanalyser, urinanalyser och cytologier från öron och hud.

Progesteronprover är värdefulla för ägare och uppfödare som vill optimera avelsresultaten. Genom att mäta progesteronnivåerna kan man fastställa den bästa tiden för parning.

Att förvara urinprovet i kylskåpet hjälper till att bevara dess friskhet och för att vi inte ska få ett missvisande svar där till exempel nya bakterier har tillkommit. Det gör det möjligt för veterinären att utföra en korrekt analys när du tar med provet till kliniken vid ditt besök.

Ibland skickar vi prover för extern analys om mer specialiserade tester eller ytterligare expertis krävs. Detta görs för att säkerställa att vi får de mest exakta resultaten och kan ge bästa möjliga vård till ditt husdjur.

Dela inlägg :