vetrinarkliniken_birsta_loggo

Avlivning och kremering

När det är dags för den sista vilan så hjälper vi er gärna till ett lugnt, tryggt och värdigt avslut. Vi försöker alltid att möta era önskemål i form av tidsbokning, hur ni vill att det ska vara inne på rummet (nedsläckt eller upptänt, tända ljus eller inte, och så vidare) och om ni vill vara med under tiden eller inte.

Många väljer att vara med vid själva insomnandet, men för en del kan det kännas väldigt jobbigt och då finns alternativet att lämna djuret med oss. Alla beslut respekteras, du ska göra det som känns bäst för dig och ditt djur.

avlivning hund

Hur vet man när det är dags att avliva?

Att välja avlivning för att lindra lidande hos ett djur är ett tungt, men viktigt beslut. Hos Veterinärkliniken Birsta förstår vi betydelsen av detta val och tillämpar stor hänsyn till djurets välbefinnande. Vårt professionella team är empatiskt och säkerställer att proceduren utförs med största respekt och omsorg.

Tecken på att det kan vara dags att överväga avlivning inkluderar:

Små sällskapsdjur som kaniner, råttor och hamstrar kan ofta dölja sitt dåliga mående. Det är viktigt att vara uppmärksam på dessa subtila tecken för att förstå när det är dags att agera för deras bästa.

Hur går avlivningen till?

Våra erfarna veterinärer och sköterskor samarbetar för att skapa en fridfull och tröstande atmosfär under avlivningen. Det är viktigt att du får insikt i hur denna lugna stund går till, samt att du berättar för oss om något inte känns bra eller om du vill att vi gör på ett visst sätt. På vår Veterinärklinik i Birsta Sundsvall genomförs avlivningen med noggrann planering och full respekt för ditt älskade djur i varje steg av processen.

Avlivning hund

När det är dags för avlivning av din älskade hund ser vi till att hela processen är så lugn och skonsam som möjligt. Först injiceras hunden med ett lugnande medel, liknande en vaccination. Ibland får hunden det lugnande medlet i en muskel och ibland under huden (då ofta uppe på huvudet). Efter att hunden har blivit trött och ser ut att sova, injiceras ett narkosmedel som fördjupar sömnen ytterligare. Under denna fas kan din hund ta långa, djupa andetag och känna sig lugn.

Avslutningsvis administrerar veterinären avlivningsvätskan. Under denna sista del av processen kan din hund ta flera djupa andetag eller suckar innan andningen till sist upphör. Avlivningen går lugnt och stilla till, och det är viktigt att det är lugn och ro omkring er när ni tar ert sista farväl.

Avlivning katt

När din katt avlivas får den först en spruta med lugnande. Efter att katten har blivit lugn och trött av sprutan, injiceras avlivningsvätskan. Efter sprutan kan det ta en stund innan kattens andning upphör, följt av hjärtats slag. Ni har möjlighet att säga farväl i lugn och ro, men om ni föredrar sällskap finns vi där för att erbjuda stöd. Vi övervakar noggrant kattens hjärta när andningen har upphört och konstaterar när hjärtat har slutat slå. Vårt mål är att göra denna svåra stund så fridfull och kärleksfull som möjligt.

Avlivning smådjur

På vår veterinärklinik välkomnar vi olika smådjur och tillhandahåller avlivningstjänster även för dessa. Oavsett om det rör sig om kaniner, hamstrar, marsvin eller andra smådjur, förstår vi vikten av att behandla dem med samma hänsyn och omsorg som vi gör för hundar och katter.

Vad händer efter avlivningen?

På vår veterinärklinik välkomnar vi olika smådjur och tillhandahåller avlivningstjänster även för dessa. Oavsett om det rör sig om kaniner, hamstrar, marsvin eller andra smådjur, förstår vi vikten av att behandla dem med samma hänsyn och omsorg som vi gör för hundar och katter.

Begravning och kremering av djur

Efter avlivning kan du välja att ta hem ditt husdjur för en privat begravning. Det är viktigt att kontrollera lokala regler i din kommun för begravning. Alternativt erbjuds kremering, som ger en möjlighet att bevara en minnesvärd koppling till djuret. Du kan antingen välja allmän kremering, där djuret kremeras med andra och askan sprids på krematoriets äng, eller separat kremering, där du får tillbaka askan i en urna. Vi bistår med respekt och stöd i denna svåra tid.

Kontakta oss för mer information

Om du har frågor eller behöver mer information om avlivning och kremering är du välkommen att kontakta oss på Veterinärkliniken Birsta. Vi finns här för att stödja dig och ditt djur i dessa svåra stunder.

Boka din tid

Observera att tid samt datum som anges nedan är önskade tider & datum. Vi återkommer till dig per mail för att bekräfta din bokning.

Vill du se vår prislista? Klicka här!

Telefon

060-750 14 70

Öppettider

Mån-fre: 08.00 - 17.00

Frågor om avlivning och kremering

Kostnaden för att avliva en hund varierar beroende på hur du vill göra med kroppen efteråt. På Veterinärkliniken Birsta erbjuder vi flera alternativ:

  • Om du väljer att ta med dig din hunds kropp hem kostar avlivningen 1495 kronor.
  • För allmän kremering av din hund är kostnaden 2695 kronor.
  • Om du föredrar separat kremering, där din hunds kropp hanteras separat hela vägen och askan kommer tillbaka i en urna, är priset 3395 kronor. Läs mer om priser.

Kostnaden för att avliva en katt varierar beroende av flera anledningar:

  • Om du väljer att ta med dig din katts kropp hem kostar avlivningen 1095 kronor.
  • För allmän kremering av din katt är kostnaden 1895 kronor.
  • Om du föredrar separat kremering, där din katts kropp hanteras separat hela vägen och askan kommer tillbaka i en urna, är priset 2995 kronor.

Beslutet att avliva en hund med artros är individuellt och bör diskuteras med en veterinär. Faktorer att överväga inkluderar graden av smärta, livskvalitet, svar på behandling, ålder och veterinärens rådgivning. Det viktigaste är att prioritera hundens välbefinnande.

Dåliga tänder i sig är inte en automatisk anledning till avlivning av en hund. Det beror på hur allvarliga tandproblemen är om de påverkar hundens hälsa och livskvalitet, och i de flesta fall går problemen att lösa med en tandåtgärd. Om tandproblem är allvarliga och påverkar hundens välbefinnande, ska man alltid överväga tandvård eller i vissa fall avlivning. Det är bäst att rådgöra med en veterinär för att bedöma situationen och få professionell rådgivning om lämpliga åtgärder.

Ja, du har möjlighet att vara närvarande vid avlivningen i de allra flesta fall. I vissa fall lånar vi in kaniner och gnagare på vår operationsavdelning under själva avlivningen, men då finns alltid möjligheten att vara med kaninen/gnagaren på ett rum innan och efteråt. Många ägare finner tröst i att vara där för sitt djur under dess sista stunder. Vi respekterar ditt beslut och kommer att stödja dig under hela processen. Om ni vill vara fler än 2 djurägare inne på rummet under avlivningen får ni gärna meddela oss det innan ert besök.

Absolut. Om du väljer individuell kremering, hanteras ditt djurs kropp separat och kommer tillbaka till oss i en urna. Vi kontaktar dig när urnan finns att hämta i vår reception. Det brukar ta cirka 1-3 veckor från avlivningstillfället tills att urnan kommer till oss.